Nieuws  Agenda  Organisatie  Vieringen  Rosarium Mariae  Foto's  Links  Historie  Titus Breed  Activiteiten

Maria van Renkum pronkstuk op expositie in Valkhof Nijmegen

Het Mariabeeld uit onze kerk wordt één van de pronkstukken van de expositie “Ik, Maria van Gelre”. De tentoonstelling is van 13 oktober 2018 tot en met 6 januari 2019 te bezichtigen in Museum Het Valkhof in Nijmegen.

Deze eerste grote expositie over Maria van Gelre vertelt het levensverhaal van deze haast moderne, zelfbewuste middeleeuwse vorstin en ‘powervrouw’. Maria van Gelre, nicht van de Franse koning, is in 1405 getrouwd met de hertog van Gelre en Gulik. Zij ging meermalen op bedevaart naar het beeld van Maria van Renkum, dat prijkte in een kapel waarnaast de hertog een klooster liet bouwen.  Tijdens de tentoonstelling wordt u meegenomen in haar boeiende levensreis aan de hand van meer dan 100 (kunst)objecten. Zo is er naast het beeld van Maria van Renkum ook het uitzonderlijke gebedenboek te zien, dat Maria van Gelre liet maken.

De catalogus, samengesteld door de initiator van de tentoonstelling prof. Johan Oosterman, vindt u in de bijlage.

Wilt u meer weten over de tentoonstelling “Ik, Maria van Gelre”? Kijk dan op de site van het museum: https://ikmariavangelre.museumhetvalkhof.nl/ . Op deze site kunt u ook kaarten bestellen voor deze bijzondere expositie met ons Mariabeeld in de hoofdrol.

Beeld Maria van Renkum

Het beeld van Maria van Renkum dateert van rond 1350. Bij de Reformatie is het beeld in 1575 door de nonnen uit Renkum in veiligheid gebracht. In 1928 is het beeld in de kerk van Renkum terug gekeerd. Door Maria van Renkum is de kerk van Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming de belangrijkste bedevaartsplaats benoorden de grote rivieren geworden. De parochie heeft het beeld uitgeleend voor de bijzondere tentoonstelling.

 

Bekijk hier de catalogus