Nieuws  Agenda  Organisatie  Vieringen  Rosarium Mariae  Foto's  Links  Historie  Titus Breed  Activiteiten

Meinwerk-kazuifel

 

 


Voorzijde

 


Achterzijde

 

Een kazuifel is een opperkleed zonder mouwen, dat tijdens de mis of eucharistieviering over het witte koorhemd wordt gedragen.

Het Meinwerk-kazuifel werd met de hand vervaardigd. Het is een prachtig wit misgewaad waarop de geborduurde afbeeldingen staan van de Heilige Maagd Maria, de Heilige Meinwerk (met mijter), Heilige Henricus  (met kroon) en Heilige Hermanus is met voornaam vermeld.

Het werd in 1878 aan de parochie Renkum geschonken door professor Herman Leijgraaff, neef uit een familie die zich waarschijnlijk in de tweede helft van de 19de eeuw vanuit Rotterdam in Renkum had gevestigd en daar nauw betrokken was bij de rooms katholieke geloofsgemeenschap.

De naam van de kazuifel werd ontleend aan de tweede zoon van gravin Adela en graaf Imad een zekere Meinwerk, die van 1009 tot 1036 bisschop was van de Duitse stad Paderborn.

De Heilige Hermanus was de patroonheilige van de schenker, Herman Leijgraaff en de Heilige Henricus was de patroonheilige van zijn oom, Henricus Wilhelmus Leijgraaff.

De schenker van het Meinwerkkazuifel, Herman Leijgraaff, werd geboren te Emmerich op 13 februari 1845. Hij was een zoon van Johann Leijgraaff en Petronella Bosmann.