Nieuws  Agenda  Organisatie  Vieringen  Rosarium Mariae  Foto's  Links  Historie  Titus Breed  Activiteiten

 VIJFTIG JAAR KOOR, VIJF-EN-VEERTIG JAAR DIRIGENT BIJ DE GRATIE GODS

Nog geen 30 jaar oud was hij toen hem gevraagd werd het dirigeerstokje over te nemen van de toenmalige koorleider en directeur van de Don Bosco school, Theo Perik. “Hij” is Hans Gelderman, de bevlogen inspirator van het Renkumse Cecilia koor, waaruit hij ook een gregoriaans herenkoor en een rouw-en-trouw koor gevormd heeft.

Een jaar of zes eerder, in 1965, was hem door pastoor de Jong gevraagd het jongerenkoor over te nemen van kapelaan Geurts. Dat werd een geweldig succes, jarenlang heeft dit koor gefunctioneerd tot het door de algemene geloofsmalaise en het aanbreken van het digitale tijdperk, langzaam verliep.

Hetty, zijn wederhelft, al met hem verbonden vanaf de tijd dat hij als 22jarige onderwijzer uit Amsterdam naar Renkum kwam, is behalve zijn soulmate, even muzikaal aangelegd. Al jong kreeg ze pianoles, eerst samen met drie broertjes en zusjes, maar al gauw bleef ze als enige over. Echt talent laat zich niet stoppen! Later kreeg ze les van dhr. Van Dolderen, een bekende naam in de Renkumse regio waar het piano- en orgelles betrof. Ook op de kweekschool “Insula DeÏ” in Arnhem was het muziekonderwijs van de toenmalige zusters bijzonder goed.

Ook zij was onderwijzeres aan de Don Bosco school waar ze haar muzikale aanleg wel kwijt kon.

Zij viel in voor Toon Bakker, de organist van het koor, en volgde hem op in 2003, na zijn overlijden. Sindsdien oefent het echtpaar samen elke donderdag met het koor tot grote tevredenheid van alle partijen.

Inmiddels 74 jaar oud, is Hans onverminderd bezig, zowel met het ondersteunen, aanvullen en opwaarderen van de vieringen, als met het reilen en zeilen van de parochie. Tot zijn verdriet is het aantal optredens van het Cecilia koor sterk verminderd toen besloten werd vieringen om de veertien dagen te houden. Met de ruimte die het kinderkoor krijgt in de gezinsvieringen en de optredens van de officiële parochiekoren, zijn de zondagen die hij nodig is gereduceerd tot de helft, van 45 naar 20.

Heel jammer, maar niet minder toegewijd oefent het koor iedere donderdag, vieren uitbundig wat er te vieren valt. Zaterdag 12 juni nog vanwege het jubileum met partners een boottocht op de Linge vanaf Leerdam. Hetty: “Ik moest echt naar het dek, anders had ik niets buiten gezien, er was zoveel te praten, zoveel gezelligheid!” Na een diner in “De Molen” in Harskamp een bustocht met een boswachter over de Veluwe, de “Vale Ouwe”, vertellend over de historie van de dorpjes. Bij terugkomst gaf Riet Martens een rondje: zij is als enige 50 jaar koorlid!

Een grote gebeurtenis voor onze kerk is het reviseren van het grote Verschueren- orgel. De organist van Den Bosch, Ton Nagel, ontdekte dit orgel, en wilde het graag herstellen. Dankzij Hans en samen met hem is dit nu gebeurd. Het klinkt prachtig- tijdens de schitterend uitgevoerde jubileumviering op 19 juni heeft dochter Christel Gelderman, geschoold zangeres en dirigente, begeleid door het orgel “O salutaris hostia” gezongen- een geweldige inwijding!

Hans, begonnen op de Don Bosco school in 1964, werd later directeur van de Vita Vera school te Heelsum. Daar heeft hij zijn talenten ingezet op het gebied van het muziekonderwijs. Hij organiseerde musicals liet deze uitvoeren door kinderen, collega’s en ouders. “ Een geweldige tijd, altijd met plezier gedaan, geen dag niet leuk gehad”.

Behalve de koren doet Hans ook veel op andere fronten als vrijwilliger; de kerk en alles wat daarmee te maken heeft liggen hem na aan ’t hart.

Wij hopen nog lang met hen beiden te kunnen doorgaan ons te laten inspireren door dit betrokken echtpaar, en wensen hen beiden met hun kunstzinnig begaafde kinderen en kleinkinderen, een goede toekomst toe.

Namens de parochie, Marijke Alkema